OPIS
Przemysł przetwórstwa rybnego to jedna z najdynamiczniej rozwijających się grup działalności przemysłu spożywczego w Polsce. Po okresie wyraźnego zastoju w pierwszych latach wprowadzania gospodarki rynkowej nastąpiły głębokie i radykalne przemiany restrukturyzacyjne, które pozwoliły na szybki wzrost konkurencyjności przedsiębiorstw. W warunkach kolejnego spowolnienia, wywołanego światowym kryzysem epidemiologicznym, gospodarczym (finansowym, surowcowym, energetycznym) i społeczno- -politycznym (wojna w Ukrainie i jej konsekwencje), przedsiębiorstwa przetwórstwa rybnego wykazują dużą zdolność adaptacji do zmieniających się turbulentnie warunków gry rynkowej. Czy ich obecna silna pozycja wynika z właściwie przeprowadzonej przebudowy strukturalnej, efektywnego wykorzystania narzędzi wsparcia, zwłaszcza po akcesji do struktur europejskich, własnej kreatywności i uczenia się, korzystnych zmian w otoczeniu, czy też jest dziełem przypadku? Wydaje się, że od początku procesu restrukturyzacji tej grupy przemysłowej minęło wystarczająco dużo czasu, by móc ocenić możliwie szeroko skutki tych przemian.