OPIS
Polska kuchnia nie należy do dietetycznych i jeśli chcemy zachować dobrą figurę oraz jednocześnie doceniać walory polskich smaków, musimy się, wykazać nie lada pomysłowością. Pogodzenie tych dwóch sprzecznych dziedzin jest bowiem trudne. Autorka - niepoprawna dietoholiczka, czyli osoba ustawicznie, ale za to z pozytywnym skutkiem, będąca na diecie - proponuje nam "odchudzoną" kuchnię - nie tylko polską. Wszystkie potrawy, które zwykle kapią od tłuszczu lub ociekają słodyczą, opisane w tej książce są delikatne, puszyste i zdrowe. Autorka ujawnia też kilka tajemnic, które są kluczem do racjonalnego odżywiania, np.: stosując rozmaite zamienniki, nie tracimy nic na smaku ani aromacie, lecz jedynie na kaloryczności potraw. Wyjaśnia też metody pobudzania metabolizmu bez dręczących i długotrwałych ćwiczeń fitness. Ruch - owszem, ale bez ekstremalnych wyczynów.