OPIS
Węgry - znane wszystkim z pięknej stolicy, gorących źródeł, papryki i wina, kryją w sobie o wiele więcej atrakcji: Balaton zaprasza do żeglugi, zielone wzgórza wieńczą zamczyska i mury klasztorów, wiatr kołysze trawy równinnej puszty, a w położonych na północy jaskiniach krasowych budzą podziw wspaniałe formy geologiczne. Ślady wyrzeźbiła tu także historia: poszukiwanie pamiątek po Rzymianach, Turkach i wielu innych nacjach może stać się wciągającą przygodą. A wszystko to przy potrawach niezrównanej węgierskiej kuchni i kieliszku tokaju...
Monika Chojnacka - kulturoznawca z pasją podróżowania i odkrywania zawikłanej historii Europy Środkowej i Wschodniej. Znajomość języka węgierskiego zawdzięcza dwuletnim żmudnym studiom w Balassi Balint Intezet w Budapeszcie. Kocha Węgry za ich nadzwyczajną urodę, wody termalne i przyjazny klimat, a Węgrów za silną osobowość, niezwykły, trudny język i wielkie serca. Mieszkała na Węgrzech przez ponad dwa lata, teraz wraca, by odkrywać je na nowo. Pisuje reportaże i artykuły krytyczne, tłumaczy z węgierskiego, jest pilotem wycieczek i przewodnikiem po Warszawie.
Waldemar Kugler - ukończył hungarystykę na Uniwersytecie Jagiellońskim. Entuzjasta Budapesztu i węgierskiej turystyki, której tajemnice zgłębia od strony praktycznej: jako pilot i miejscowy przewodnik (www.hungarianevents.pl). Współautor przewodników po Węgrzech. Od lat bada stosunki polsko-węgierskie oraz historię XVIII i XIX-wiecznej stolicy Węgier.