OPIS
Czy wiecie, że wiadomości o ziemniaku sięgają 8000 lat wstecz? Jego ojczyzną jego jest Ameryka Południowa, gdzie znanych jest około 3000 gatunków. W XVI wieku trafił do Europy i zdobywał kolejno królewskie stoły, aby na stałe wkroczyć do naszych jadłospisów. W powszechnej opinii ziemniaki tuczą, obiegowym poglądem jest też, że są pożywieniem biedaków. Prawda jest taka, że to łatwe do przyrządzania, zdrowe warzywo w 80% składa się z wody, więc jeśli tuczy, to raczej tym, czego się do nich dodaje. Ponadto dostarczają organizmowi wiele ważnych substancji odzywczych. Ziemniaki cenimy i lubimy, obecnie są najchętniej jedzonymi warzywami. Można z nich wyczarować naprawdę wiele przeróżnych potraw - zarówno zup, jak i dań gotowanych, smażonych czy sałatek podawanych na zimno. Wszystkie pomysły zebrano w tej niewielkiej książeczce - nie tylko polskie smaki!