OPIS
Mięta uwodzi świeżością i aromatem – szkoda tego nie wykorzystać, a możliwości jest wiele. Potrafi skutecznie wspierać nasze zdrowie, a do sztuki kulinarnej – i w daniach słonych, i słodkich – wnosi niezwykle interesującą, egzotyczną nutę. Przy tym mięta jest bardzo łatwa w uprawie: nie potrzebujemy doświadczenia ogrodniczego, żeby mieć kilka sadzonek w ogrodzie albo w doniczkach na parapecie lub na balkonie. Warto poznać miętę imbirową, bananową, truskawkową, czekoladową… I dać się zaskoczyć – naprawdę warto! W tym poradniku znajdziesz wskazówki dotyczące wielorakiego kulinarnego i leczniczego wykorzystania właściwości mięty oraz sposoby przygotowania leków i potraw na bazie tej rośliny. Są to m.in. balsam miętowy, miętowy olej do masażu, kataplazm na drogi oddechowe, likier z miętą pieprzową, liście mięty w czekoladzie, granita mentolowa i wiele, wiele innych.