OPIS
Uwolnij się od poczucia winy i zacznij na nowo cieszyć się tym, co jesz. Cała prawda o soli, cukrze, tłuszczu, węglowodanach... i modnym ostatnio glutenie. Nareszcie rozprawiamy się z żywieniowymi demonami współczesnego świata. Ta wywrotowa książka dziennikarza naukowego obala mity, które zdominowały amerykański styl odżywiania, i pokazuje czytelnikom, jak uwolnić się od poczucia winy i na nowo pokochać jedzenie. Z pewnością rozbudzi kontrowersje wokół naszej obsesji na temat prawidłowego odżywiania. Gluten. Sól. Cukier. Tłuszcz. Oto czarne charaktery amerykańskiej diety, a przynajmniej tak każą nam sądzić lekarze i specjaliści od żywienia. Ale naukowcy nie wydali jeszcze wiążącej opinii, tymczasem ludzie masowo eliminują z jadłospisu produkty zbożowe i syrop kukurydziany, gdyż zostali wprowadzeni w błąd. A prawda jest taka, że prawie wszyscy możemy wrócić do tradycyjnych burgerów i nic złego się nam nie stanie. Pamiętacie czasy, kiedy najgroźniejszym wrogiem było masło? A teraz wróciło do łask. Może pamiętacie, że dieta Atkinsa kiedyś cieszyła się popularnością, potem skazano ją na potępienie, a potem znów oczyszczono z zarzutów. Być może zastanawiacie się, czemu wszyscy wasi przyjaciele ograniczają spożycie soli albo stosują dietę jaskiniowca, a może nawet nosicie się z zamiarem odstawienia produktów zbożowych. Książka ta jest wybawieniem dla czytelników cierpiących na rozchwianie żywieniowe. Tak samo jak tysiąc lat temu naukowcy i lekarze wiedzą zdumiewająco mało o prawidłowym odżywianiu, chociaż Amerykanie wydają miliony dolarów i poświęcają mnóstwo czasu ulegając obsesji na punkcie zdrowego jedzenia. „Levinovitz znów dopuszcza do głosu naukę i czyni to w odkrywczy sposób” – doktor Brian Wansink, autor Mindless Eating i Slim By Design „Skuteczna riposta na psychozę strachu i obietnice bez pokrycia, którymi raczą nas szarlatani podający się za naukowców. Tę książkę powinien przeczytać każdy, kto rozważa zastosowanie restrykcyjnej diety albo zajmuje się leczeniem ludzi” – doktor Peter Gibson, dyrektor katedry gastroenterologii w klinice Alfred Hospital przy Monash University „Levinovitz pokazuje nam, jak przestać się bać jedzenia. Każdy, kto interesuje się odżywianiem, powinien przeczytać tę książkę i odzyskać radość delektowania się smakiem potraw” – doktor Philip Zeitler, profesor pediatrii, wydział medycyny Uniwersytetu Kolorado „Lekarstwo na żywieniowe demony. Poparta gruntownymi badaniami i niezwykle pouczająca książka” – doktor Jean Gunter Uwolnij się od strachu przed tym, co jesz. Wmawiano nam całe życie, że musimy się wyrzec swoich ulubionych potraw, żeby stracić zbędne kilogramy i zyskać zdrowie. Ale lęk przed jedzeniem opiera się na mitach, nie na nauce, a kiedy poznacie prawdę, będziecie zaskoczeni i poczujecie się wyzwoleni. Chleb i makaron Mit: Dieta bezglutenowa to recepta na poprawienie wydajności mózgu i pozbycie się tłuszczu z brzucha. Prawda: Tak naprawdę nie udowodniono, że to z winy żywieniowych demonów jesteśmy grubi i otępiali – za to wiadomo o wielu szarlatanach, którzy twierdzili, że tak jest. Słone przekąski Mit: Ograniczenie spożycia soli zapobiega chorobom serca. Prawda: Nawet gdyby to było prawdą – a nie jest – wytyczne Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego nie pozwalają na jedzenie niczego, co przypomina normalne potrawy. Stek i ser Mit: Jedząc tłuszcz, staniesz się tłusty. Prawda: Nic podobnego. Słyszymy takie argumenty od dziesięcioleci, ale opierają się one na rozumowaniu magicznym, którego korzenie sięgają starożytnej Grecji. Deser Mit: Cukier uzależnia. Prawda: Tak naprawdę uzależniające jest przekonanie o toksycznych właściwościach cukru – kłamstwo wywodzące się z początków XIX wieku, kiedy purytanie uważali, że słabość do cukru prowadzi do alkoholizmu.