OPIS
Encyklopedia grzybów w Polsce przedstawia niezmiernie różnorodne królestwo grzybów, jedynych organizmów mających cechy zarówno roślin, jak i zwierząt; prezentuje ze szczegółami 350 gatunków grzybów, które można spotkać w Polsce. Zawiera: Najważniejsze i uznawane za najsmaczniejsze grzyby jadalne. Warto się dowiedzieć, które gatunki można bezpiecznie spożywać, jak je rozpoznać oraz gdzie i kiedy najlepiej ich szukać. Najczęściej występujące grzyby trujące i niejadalne, których spożycie może skończyć się zatruciem pokarmowym lub nawet śmiercią. Koniecznie trzeba wiedzieć, jak rozpoznawać takie gatunki. Kilkadziesiąt grzybów objętych ochroną w Polsce - od znanych z walorów smakowych smardzów po najrzadszych przedstawicieli rodziny sromotnikowatych. Grzyby w kuchni. Dodatek podpowiadający, jak w smakowity, łatwy i przyjemny sposób przetworzyć grzyby - od suszenia przez marynowanie po gotowanie. Przedstawiamy w tym rozdziale nasze propozycje na ciekawe dania z grzybów.