OPIS
Stuletnia Gospoda tak naprawdę nie ma stu lat. Ma ich znacznie więcej, choć nikt dokładnie nie wie ile. Była świadkiem wielu burzliwych wydarzeń historycznych, politycznych przemian i skomplikowanych losów kilku pokoleń rodziny, która nią zarządza. Ale jedno pozostaje w niej niezmienne: niepowtarzalny smak i zniewalający zapach serwowanych tu od ponad wieku potraw, wobec których nikt nie pozostaje obojętny. Nie wyłączając pewnego wybrednego krytyka kulinarnego z Francji... Bo gotowanie jest prawdziwą sztuką i to się daje wyczuć.
Michał i Jagoda należą do najmłodszego pokolenia właścicieli Stuletniej Gospody. On ma smykałkę do interesów, jej pasją jest malarstwo. Czy połączenie tych talentów wystarczy, by stara, tradycyjna restauracja odniosła komercyjny sukces w nowych, kapitalistycznych czasach? Czy związek tej pary, tak oczywisty od czasów ich dzieciństwa, że nikt nigdy nie wyobrażał sobie innego scenariusza, przetrwa próbę czasu?
Sugestywna narracja oraz przepisy na smakowite potrawy rozpoczynające każdy rozdział powieści sprawią, że będziesz się delektować każdą stroną tej wyjątkowej książki.
Katarzyna Majgier – absolwentka psychologii Uniwersytetu Jagiellońskiego. W latach 1998-2003 prowadziła najstarszy polski magazyn internetowy „Reporter” i pisała o kulturze internetowej w prasie tradycyjnej.
Autorka książek dla dzieci („Amelka”, seria „Ula i Urwisy”) i młodzieży (najbardziej znana jest seria dzienników Ani Szuch, rozpoczęta powieścią „Trzynastka na karku”, która w 2006 roku była nominowana do nagrody literackiej Polskiej Sekcji IBBY). Laureatka nagrody im. Kornela Makuszyńskiego (za „Amelkę”) oraz wyróżnienia w konkursie im. Astrid Lindgren (za książkę „Misiek, co ty opowiadasz?”). Lubi też czytać, gotować, fotografować i podróżować. „Stuletnia Gospoda” jest jej pierwszą powieścią dla dorosłych czytelników.