OPIS
Lista kontrolna jest narzędziem pracy auditora wewnętrznego każdego zakładu wdrażającego system HACCP i stanowi zbiór problemów, które należy rozważyć podczas oceny skuteczności funkcjonowania systemu.
Przedstawioną w niniejszym opracowaniu Listę powinno się traktować jako wzór i pomysł do stworzenia własnej propozycji mającej zastosowanie w konkretnym przykładzie. Prezentowana Lista jest na tyle uniwersalna, że można ją wykorzystać w każdym przedsiębiorstwie, zawiera bowiem treści, jakie ze względu na obowiązujące w Polsce prawo każdy podmiot gospodarczy powinien wziąć pod uwagę.
Lista kontrolna składa się z kilku oddzielnych arkuszy umieszczonych na kolejnych stronach, a dotyczą one następujących obszarów, według cyklu życia produktu:
a. Procesy przyjęcia i przechowywania
b. Procesy produkcyjne
c. Procesy pakowania
d. Procesy magazynowania wyrobu gotowego
e. Procesy transportu wyrobu gotowego.