OPIS
W monografii "Woski naturalne, surowy wosk montanowy i jego przerób" w sposób chronologiczny omówiono znaczenie wosków naturalnych w różnych okresach czasu. Przedstawiono przemiany, jakim podlegała pramateria (roślinne tłuszcze, woski i żywice) w procesach utorfienia i tworzenia się węgla brunatnego, oraz ekstrakcyjne metody otrzymywania surowego wosku montanowego. Podano sposoby rozdziału wosków naturalnych na grupy związków i metody ich jakościowej i ilościowej analizy. Omówiono technologie odżywiczania surowego wosku montanowego, rafinacji i przerobu do jasnych półsyntetycznych wosków montanowych oraz ich zastosowanie, a także wybrane właściwości fizykochemiczne wosków naturalnych, które uznano za charakterystyczne dla stanu woskowego.
Książkę można polecić osobom zainteresowanym produktami woskowymi, chemią i technologią węgla brunatnego oraz geochemikom, a także pracownikom naukowym, wykładowcom i studentom wydziałów chemicznych specjalizujących się chemicznej technologii organicznej.