OPIS
Kuchnia od dawna podporządkowana była podwójnemu rytmowi - zmiennych pór roku oraz liturgicznemu kalendarzowi. Wiosna przynosiła nowalijki. A kiedy targowiska poczerwieniały od truskawek, kuchnię wypełniała cudowna woń tych owoców. Lato było czasem kurczaków. Jesień pachniała smażonymi powidłami, grzybami suszonymi, dziczyzną. Zimowe kuchenne wonie były bardziej zawiesiste, krzepkie - kapuśniaku, grochówki, mięs bardziej tłustych niż podawanych w lecie. Tak kuchnią rządziła natura, ale przecież jeszcze był inny rytm - nanizane na nić czasu kolejne święta i poprzedzające je okresy: Adwent, Boże Narodzenie, Wielki Post i wybuchająca po nim radosna Wielkanoc. Książka zawiera przepisy przysmaków na Adwent, dania wigilijne, potrawy na Boże Narodzenie, Wielki Post, Wielkanoc oraz różne święta rodzinne.