OPIS
Niegdyś nalewki przechowywano pod kluczem w apteczce. Nie było to bynajmniej przypadkowe miejsce. W trunkach tych oprócz alkoholu znajduje się bowiem wszystko to, co zawierają owoce, zioła, przyprawy czy miody, a co jest cenne dla naszego zdrowia. Orzechówka przynosi ulgę w niestrawności. Nalewka na owocach czarnego bzu zaś pomaga zbić gorączkę. Z kolei nalewka głogowa obniża ciśnienie. Prezentujemy przepisy na te i wiele innych szlachetnych trunków stanowiących panaceum na rozmaite dolegliwości. Receptury poprzedza rozdział, w którym znajdziecie niezbędne informacje na temat wyrobu nalewek – np. jaki wybierać surowiec czy jak rozcieńczać spirytus do potrzebnej mocy. Ryszard Matusiak – członek zarządu Stowarzyszenia Polskich Barmanów, w którym od lat szerzy wiedzę na temat kultury spożywania alkoholi i szkoli rzesze barmanów.