OPIS
Olga Smile przekonuje, że zaprawy można robić przez cały rok! Latem zapełnia słoiki przetworami z truskawek, rabarbaru, porzeczek, wiśni, pomidorów, cukinii i ogórków oraz mnóstwa innych rosnących wówczas owoców i warzyw. Gdy opadają pierwsze liście, przychodzi czas m.in. na galaretkę z jabłek, konfiturę z gruszek i kapustę zaprawianą na wiele sposobów. Po pierwszych przymrozkach zaś autorka smaży jarzębinę z jabłkiem, tarninę i żurawinę, które wyśmienicie smakują do mięs. Zimą z kolei, kiedy cytrusy są najsmaczniejsze, przyrządza marmoladę pomarańczową i galaretkę mandarynkową to także pora na anyżkowy dżem z fig, konfiturę melonową oraz dżem z suszonych moreli i gruszek. Receptury na te wszystkie pyszności zamknięte w słoikach, a także na wiele innych przetworów, znajdziesz w niniejszej publikacji.