OPIS
"Stół tam jest zawsze pełen wszystkiego, co potrzebne do picia i jedzenia..." pisał Herbord w XII w. O tym właśnie traktuje ta książka. "Chcesz poznać smaki potraw jadanych tysiąc lat temu? Przeniesiemy Cię w czasy pierwszych Piastów i pokażemy jak wyglądała wtedy kuchnia od ... kuchni. Nowatorski poradnik dla rekonstruktorów i nie tylko, zestawiający wyniki badań kilku dyscyplin nauki, pozwalający na opisanie kulinariów Słowian Zachodnich we wczesnym średniowieczu. W przystępny sposób przedstawiono dane archeologiczne, etnograficzne, opinie antropologów, oraz teksty źródłowe i skonfrontowano je z eksperymentami archeologicznymi. Dowiesz się jakich wówczas używano składników, jak je przechowywano i obrabiano, które sprzęty wykorzystywano do przyrządzania posiłku i jaki mógł być tego efekt. Szereg ciekawostek, w tym rekonstrukcje przepisów zainteresują także odbiorcę spoza środowiska odtwórców, a być może zainspirują do samodzielnego komponowania potraw i prowadzenia własnych doświadczeń. A to dopiero początek."