OPIS
Od połowy ubiegłego wieku obserwuje się na świecie i w Polsce wzrost zainteresowania ziołolecznictwem. Niewątpliwie ma to związek, zwłaszcza w państwach rozwiniętych gospodarczo, z szerzeniem się tzw. chorób cywilizacyjnych, spadkiem naturalnej odporności na infekcje oraz wzrostem podatności na różnego rodzaju alergie. Ponadto, wraz z rozwojem przemysłu spożywczego zwiększa się zapotrzebowanie na roślinne dodatki smakowe, zapachowe i konserwujące oraz prozdrowotne (tzw. nutraceutyki), których bogatym źródłem są zioła. Wzrasta zatem zapotrzebowanie na różnorodne surowce zielarskie oraz na wiedzę z zakresu ich produkcji. Niniejsze opracowanie zostało przygotowane przez zespół autorski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu. W książce, poza ogólnymi zagadnieniami, przedstawiono zasady uprawy ponad osiemdziesięciu gatunków ziół oraz uwzględniono zasady zbioru surowca ze stanowisk naturalnych. Należy jednak podkreślić, że ten ostatni sposób pozyskiwania surowca stracił na znaczeniu i obecnie przemysł farmaceutyczny zdecydowanie preferuje duże partie jednolitego surowca pochodzącego z uprawy. Wśród szerzej opisanych gatunków jest wiele nowych, które ze względu na walory lecznicze i rosnące zapotrzebowanie zasługują na wprowadzenie do uprawy w naszym kraju. Książka przeznaczona jest przede wszystkim dla producentów surowców zielarskich oraz osób związanych zawodowo z zielarstwem lub zajmujących się amatorską uprawą ziół. Może być także przydatna dla studentów uczelni rolniczych, przyrodniczych lub medycznych specjalizujących się w tej dziedzinie wiedzy. Głównie ze względu na tę grupę czytelników na końcu opracowania zamieszczono spis najważniejszych pozycji piśmiennictwa.