OPIS
Domowa piwniczka odkryje przed wami sekrety wyrobu nalewek, likierów oraz kremów. W naszej publikacji zebraliśmy niezbędne informacje na temat wytwarzania tych alkoholi domowym sposobem – m.in. jakie akcesoria należy zakupić, jaki wybierać surowiec, wreszcie jak rozcieńczać spirytus do pożądanej mocy. Przede wszystkim jednak Domowa piwniczka to bogaty zbiór przepisów na trunki – te najbardziej znane, takie jak wiśniówka czy krem jajeczny, oraz prawie zupełnie już dziś zapomniane, takie jak likier różany czy krambambula. Znajdziecie tu również receptury na nalewki lecznicze – np. na obniżającą gorączkę nalewkę z czarnego bzu. Ryszard Matusiak – członek zarządu Stowarzyszenia Polskich Barmanów, w którym od lat szerzy wiedzę na temat kultury spożywania alkoholi i szkoli rzesze barmanów; pasjonat domowego wyrobu nalewek, a także doświadczony myśliwy.