OPIS
Z Przysmaków żydowskich dowiesz się, na czym polega koszerna kuchnia oraz co jadają na co dzień i od święta wyznawcy judaizmu. Prezentujemy tu przepisy zarówno na dania północnoeuropejskich Żydów aszkenazyjskich, jak i na potrawy pochodzących z Południa sefardyjczyków. Zachęcamy do wypróbowania przepisów m.in. na takie specjały, jak czulent – wołowy gulasz z fasolą i kaszą – czy holiszkies, czyli gołąbki z mieloną wołowiną. Podajemy także receptury na liczne słodkie wypieki, np. chałkę, ciasto dyniowe i mandelbrot (chlebek migdałowy). Ponadto w naszej publikacji nie mogło zabraknąć przepisów na znane na całym świecie bajgle, baklawę, kugel oraz humus. O autorkach: Estera Kafka – artystka plastyk, redaktorka i administratorka portalu www.poznan.jewish.org.pl; propagatorka kultury żydowskiej, pasjonatka gotowania. Malka Kafka – prowadzi w Warszawie kawiarnię połączoną z delikatesami, oferującą specjały pochodzące z wieloetnicznego Izraela; propagatorka nowoczesnej kuchni żydowskiej i koszernej.